Tip 10: Waarom lachen zoveel meer doet !
Wist je dat je als kind wel 200 keer per dag lacht? En ja: om jezelf, om anderen en oh wat is alles leuk en een ontdekking. Als volwassene is dat ineens gemiddeld 15 x per dag. Help!!! Wat gebeurt er met ons dat we zo enorm serieus en zwaar de dag doorgaan. Is het niet zo dat als je het naar je zin hebt en lacht, dat je dan met veel meer plezier de dag doorkomt, je werk doet en gezonder leven? Dat anderen dat zien en dat het aantrekkelijk werkt? Pas luchtigheid en daarmee ook wat meer ‘lief zijn’ op jezelf toe, bij het ontwikkelen van je talenten en de stappen die je buiten je comfortzone gaat zetten… Have fun!
Tip 9: Waarde toevoegen
Talent is meer dan het volgen van je passie en dat je ergens energie van krijgt. Het is ook wat je ermee toevoegt voor anderen, of zij het ervaren als een bepaalde waarde. Als jij voor anderen het verschil daarin kunt maken, zijn anderen ook meer bereid in jou te investeren (in waardering, geld, tijd…). Hoe kun jij anderen helpen met jouw talenten?
Tip 8: Investeer in eigen ontwikkeling
Investeren kun je doen in de vorm van tijd, geld en energie. Kansen creëer je het beste zelf. Vroeger dachten onze ouders actief mee voor een opleiding of training, nu zijn we geneigd te kijken naar de werkgever hierin.
Bepaal zelf wat je wilt en maak een plan van hoe je dat kunt realiseren. Wees ook reëel in tijd. Mensen met grote talenten die grote prestaties hebben neergezet, hebben ook tijd geïnvesteerd (denk maar aan de topsporters).
Tip 7: Anderen als voorbeeld
Als je als ukkepuk wilt staan en leren lopen, kijk je hoe goed je ouders dat al kunnen. Je leert van je ouders datgene waar zij al goed in zijn. Docenten leren je iets en je vormt er je eigen gedachten bij… Bij het ontwikkelen van je talent observeer je, adapteer en innoveer je doordat je er je eigenheid aan toevoegt.
Als jij weet wat je wilt (doel), wie wil je dan graag spreken en vragen stellen over hoe hij of zij iets heeft aangepakt?
Tip 6: Ieder is uniek
En het is toch fijn als mensen zien waar jij goed in bent, dat juist datgene gewaardeerd wordt?
Mensen hebben een groot aanpassingsvermogen en neigen zichzelf wat makkelijk naar de achtergrond te zetten. Mensen die durven authentiek en uniek te zijn, komen verder in het leven. En ja… zij houden natuurlijk ook wel rekening met hun omgeving ;-). Ze zijn zelfstandig en handelen zelfbewuster. Weet jij wat je uitstraalt, wat mensen opvalt als ze jou leren kennen? Wat zien ze als jouw kwaliteiten? Toch leuk om eens her en der na te vragen. Welke dingen gaan jou makkelijk af en wie is jouw grote voorbeeld? Wat zegt dat over jouw talenten? Durf jezelf te zijn en jezelf als zodanig te accepteren.
Tip 5: Positiviteit
Een positieve denkwijze, houding en taalgebruik helpen je echt veel verder. Het maakt dat je gesprekspartner leuker reageert, je straalt veel meer energie uit, trekt meer mensen en nieuwe momenten aan, je creëert goede omstandigheden voor datgene dat jij wilt doen. Het helpt je ook je beter te voelen. Dat betekent niet dat altijd alles leuk is en goed gaat. Hoe je er naar kijkt en mee omgaat, dat is wat je eraan kunt doen. Wat kan ik nu doen, wat heb ik nu nodig?
Tip 4: Comfortzone
Talent groeit niet vanzelf en ook niet als je in je comfortzone blijft zitten. Wat dan wel? Het uitproberen van nieuwe dingen, onderzoeken of je aannames wel kloppen of zelfs los te laten… ook als lijkt dat eng. Het bedenken van dingen is leuk… het gaan doen maakt ze pas effectief (en leuker!). Zo ben je zelf als ukkepuk ook niet op de grond blijven zitten… je wilde kruipen, je wilde staan! En toen lopen!
- Nieuwe situaties vragen om nieuwe skills van jou, ervaar wat je allemaal kunt!
- Deepak Chopra zei het al: “Als je altijd blijft doen wat je altijd deed, zal je altijd krijgen wat je altijd kreeg.” Tijd voor een nieuwe wending dus. Om op iets anders uit te komen, kies je een andere aanpak of route. Dus… nieuw gedrag, nieuwe gedachten en acties leveren een nieuw resultaat? Ja!
- Sneeuwbaleffect: als je eenmaal begint met het buiten je comfortzone te treden, merk je dat het steeds makkelijker wordt om andere dingen ook te doen. En hoe vaker je een actie doet, hoe groter je huidige comfortzone wordt: er zit rek in.
- Wat een goed nieuws: je comfortzone is er nog steeds, om bij te komen kun je er nog steeds naar terugkeren!
Tip 3: Ken je drijfveren
Een drijfveer is, kortgezegd, het belangrijkste in je leven. Wat jouw drijfveren zijn?
- Waar krijg jij energie van? Stel jezelf vragen als: wat ben je dan aan het doen, kom je liever meteen in actie? Zoek je zaken eerst grondig uit? Sta je in de schijnwerpers of werk je liever op de achtergrond?
- Welke thema’s spreken jou aan? Wanneer spits jij jouw oren?
- Wat raakt je diep, bijvoorbeeld in je omgeving, de maatschappij, het nieuws?
En telkens: vraag je af waarom dat zo is.
Tip 2: Stel jouw doelen
Als je geen doel hebt, kun je overal uitkomen. Is dat wat je wilt? Door een doel te stellen, maak je het makkelijker voor jezelf om je richting te bepalen en ook voor anderen. Keuzes zijn dan eenvoudiger te maken. Formuleer dus je doelen:
- Positief: ik wil astronaut worden > dat geeft richting!
- Specifiek: wanneer bereik je dat doel en hoe ziet dat doel eruit? Visualiseer je doel; wat zie je en wat is er om je heen en hoe voel jij je?
- Ben eigenaar van jouw doel; degene die invloed heeft op jouw doel ben jij. Wees onafhankelijk van anderen.
- Concretiseer wat dit doel voor jou betekent? Wat gaat jou dit opleveren?
- Wanneer is het een succes? Wat is je deadline?
- Ken je supporters: wie motiveren en helpen jou?
- Plan van aanpak: hoe ga je het aanpakken, wat heb je nodig (middelen, vaardigheden) en wie of wat kan je tegenhouden? Als je eventuele vertragende factoren of mensen onder ogen ziet, kan je je hier veel beter tegen wapenen.
Tip 1: Vertrouw op jezelf
We hebben allemaal last van die interne criticus: je doet dit nog steeds niet goed, die ander kan dit beter… Vanuit angst wil je dingen voorkomen en denk je dat je voor anderen kunt denken (?).
Vergroten van je zelfvertrouwen, hoe doe je dat dan?
- Onzekerheid: accepteren! Je bent niet altijd onzeker. Tuurlijk, je voelt je soms ongemakkelijk in bepaalde situaties. Ook niet altijd en overal toch? Probeer het niet groter te maken dan het is.
- Accepteren: je bent wie je bent en daarom ben je mooi! Dat geldt voor iedereen, we zijn allemaal anders. Richt je niet op je valkuilen, richt je op je kwaliteiten! Ook de zon kent schaduw, toch associëren we de zon met warmte en zonneschijn.
- Vergissen is niet erg, dat hoort bij een ontwikkelproces. Je groeit alleen maar doordat je leert.
- Formuleer een doel en ga ervoor.
- Denk terug aan een moment waarop je eerder een doel behaalde; dat helpt je in je aanpak en vertrouwen.
- Heb durf en moed. Moed kan ook zijn dat je zegt dat je iets niet weet. Hulp en antwoorden zitten in onverwachte hoeken!
En vooral: BLIJF DICHT BIJ JEZELF! Als jij gaat veranderen, moet je omgeving ook even aan die veranderingen wennen. Mensen om je heen kunnen positief en ook kritisch reageren. Weet dat en blijf bij jezelf. Hou vast aan je gestelde doel.