Het sollicitatiegesprek is een mooie kans om te laten zien wie je bent, wat je kunt en te bieden hebt. Net als met je CV geldt dat een eerste indruk telt! Ook een tweede sollicitatiegesprek is geen gelopen race. Dit gesprek gaat doorgaans een stuk dieper en daarom is een goede voorbereiding ook hier van belang. En dat je solliciteren lastig vindt? Weet dat zo’n 80% van de mensen solliciteren lastig vindt, je hoeft dus geen schroom te voelen daarin hulp te vragen. Om je op weg te helpen, geeft CarriereNoordNederland je graag de volgende tips.
Het moment van het sollicitatiegesprek zelf
Let goed op je lichaamstaal. Het klinkt misschien flauw en toch zien we het in de praktijk regelmatig misgaan:
- Kom met opgeheven hoofd binnen en begroet iedereen in de ruimte met een stevige handdruk. Kijk de mensen aan als je ze een hand geeft.
- Neem eennet uitziend schrijfblok mee, liefst in een mooie leren map als je bijvoorbeeld geen tas bij je hebt. Het geeft je houding bij het binnenkomen en als je aan tafel gaat zitten.
- Hou je handen losjes voor je op tafel. Zit niet met je handen voor je mond, aan je neus en hou ze niet krampachtig bij elkaar en ook niet friemelen. Teveel drukke gebaren laat je beter ook achterwege.
- Heb een actieve houding: zit rechtop in de stoel met je voeten plat op de grond. Houd de bovenkant van je rug net iets voor de leuning door goed achter in de stoel te gaan zitten met je billen. Zorg dat je schouders niet te ver naar voren hangen, dit kan futloos overkomen. Je wilt energiek overkomen, maar tegelijkertijd moet het ook duidelijk zijn dat je deze positieve energie goed onder controle hebt en je, bij wijze van spreken, niet alle kanten op stuitert. De beste omschrijving is misschien ‘een frisse houding’. Dit combineer je vervolgens met actief luisteren.
- Let op je kijkrichting: kijk bij meerdere gesprekspartners allen aan, maak goed oogcontact en sluit niemand buiten. Probeer niet naar het puntje van je schoenen te staren.
- Probeer ook nu en dan luchtig te glimlachen.
- Maak notities: zorg voor een net schrijfblok en een nette pen (geen verfrommeld blokje en afgekloven Bic). Het geeft je ook meteen een houding bij binnenkomst, dat is prettig. Zet vooraf in kleine letters alvast de naam van je toekomstige gesprekspartner(s) en hun functie. Zet in een andere hoek gewoon de vijf ‘in je element momenten’ als reminder. Vraag van tevoren of je notities mag maken. Dat geeft aan dat je wat de ander zegt serieus neemt, de ander past zich aan jouw schrijfsnelheid aan en praat vanzelf wat langzamer. Dat brengt rust in het gesprek. Vergeet dan niet ook inderdaad het een en ander te noteren.
- Maak verbinding met je gesprekspartner. Hoe doe je dat? Gebruik tijdens het gesprek een keer de naam van je gesprekspartner. En door zelf vragen te stellen, kun je interesse tonen in de ander of in het bedrijf waar je solliciteert en kun je mooi aanhaken met een van je eigen voorbeelden. Bijvoorbeeld: Hoe gaan jullie om met … ? Waarop jij aan kunt geven: Daar ben ik mee bekend, toen ik bij bedrijf ‘X’ werkte deed de volgende situatie zich voor…… Het doel is echt met elkaar in gesprek te komen.
De èchte voorbereiding thuis
- Wat heb je uit de vacature-analyse gehaald? Het goed analyseren van een vacature is voorwaarde nummer 1 voorafgaand aan je sollicitatie.
- Wie zijn je gesprekspartners tijdens je gesprek? Zoek ze op via LinkedIn en neem hun profielen goed in je op: welke rol vervullen zij, welke persoonlijke interessevragen kun je hen stellen?
- Op welke vijf momenten in jouw loopbaan was je echt in je element. Vervolgens laat je op die vijf momenten de STARR-techniek los: Wat was de Situatie? Wat was jouw Taak(omschrijving)? Welke Actie(s) liet jij op de situatie(s) los? Wat was het Resultaat? Hoe is het als je daar nu op terugkijkt? Wat heb je daarvan geleerd? Dat is de laatste R van Reflectie.
Hou bij het eerste en tweede gesprek rekening met vragen als
- Welke fase van je leven zou je graag nog eens over willen doen?
- Waarom solliciteer je uitgerekend op deze baan?
- Op welke bekende persoonlijkheid zou je wel willen lijken?
- Waar ben je het meeste trots op?
- Waar heb je jezelf ooit in je werk voor geschaamd?
- Wat is je droombaan?
- Waar zie je jezelf over drie jaar?
- Hoe weet jij dat je jouw werk goed doet?
- Waarom zou ik jou moeten aannemen?
- Wat zou jij gaan doen als je hier in dienst komt?
- Waar liggen jouw allergieën?
Je mag best tijdens het gesprek aangeven dat je na wilt denken over een van deze vragen. Dat geeft meerdere dingen aan: dat je rustig nadenkt in een lastige situatie, de recruiter weet dat hij/zij een goede vraag heeft gesteld en dat je ruimte durft te vragen. Kom er overigens wel op terug!
Welke vragen kun je zelf stellen en waarom? Het is goed om de ander te laten weten dat je je hebt voorbereid en dat je echt geïnteresseerd bent. Als je normaal met een kennis of vriend(-in) praat, ben je ook ‘in gesprek’ en niet sec aan het ‘absorberen’ en stel je ook vragen aan je kennis/vriend(-in). Je toont dan interesse en je komt gelijkwaardiger in het gesprek.
- Hoe heeft mijn voorganger vormgegeven aan de invulling van deze baan?
- Wat zou ik van hem of haar kunnen leren?
- Wat is de huidige status van het werk/wat is het ‘onderhanden’ werk?
- Waar ligt de focus voor de komende tijd in het werk?
- Zijn er in de komende maanden veranderingen te verwachten in mijn taakomschrijving?
- Wat hoopt u van mij te zien in mijn nieuwe functie? Het kan geen kwaad om te praten alsof je het werk al hebt
- Stel ik ben in dienst en ik vraag u mijn mentor te zijn, welke twee waardevolle adviezen geeft u mij dan?
- Als u naar mijn cv kijkt en naar de gestelde functieomschrijving, waar ziet u dan een goede match?
- Stel vragen die jij hebt als ervaringsdeskundige uit je eerdere werkervaring. “Bij bedrijf ‘X’ werkten we met… hoe gaan jullie daar mee om?”
Kortom, ook het tweede gesprek vraagt een goede voorbereiding. Als je wilt, helpt CarriereNoordNederland je hiermee door een oefengesprek. Veel succes!